Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem Rolada szpinakowa z łososiem Rolada szpinakowa z łososiem Rolada szpinakowa z łososiem
Przepyszna i prosta przekąska!
>60 MIN
6/10
  • paczka mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 4 jajka
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 2 serki Almette (śmietankowe)
  • 4 plastry łososia wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Co przygotować?

  • patelnia
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza

Masa szpinakowa

Rozmrozić szpinak na patelni. Dodać posiekane 2 ząbki czosnku oraz sól, pieprz do smaku. Poczekać aż ostygnie.

Szpinak połączyć w misce z 4 żółtkami.
W drugiej misce ubić 4 białka na sztywną masę.
Dodać ubite białka do szpinaku i zółtek, a następnie dodać łyżkę mąki i lekko wymieszać.

Na blachę do pieczenia wyłożyć papier i rozsmarować na nim masło (aby masa gładko odeszła od papieru).

Wylać masę szpinakową na blachę i włożyć do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika, na 15 min.

Zawijanie

Po wyjęciu masy z piekarnika należy ją ostudzić.

Po przestudzeniu posmarować masę serkiem Almette (można dodać chrzan, jeśli ktoś preferuje) i rozłożyć plastry wędzonego łososia.

Delikatnie zwinąć roladę i przełożyć do folii spożywczej. Mocno ścisnąć końce folii i wsadzić na parę godzin do lodówki.

Po wyjęciu pokroić w plastry.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE