Łopatka duszona z jesiennymi warzywami

Łopatka duszona z jesiennymi warzywami Łopatka duszona z jesiennymi warzywami Łopatka duszona z jesiennymi warzywami Łopatka duszona z jesiennymi warzywami Łopatka duszona z jesiennymi warzywami Łopatka duszona z jesiennymi warzywami
Treściwy, sezonowy obiad. W sam raz na jesienne popołudnie.
>60 MIN
7/10
  • 500g łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • garść pomidorków cherry
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 250 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku/przyprawa do szaszłyków

Co przygotować?

  • patelnię
  • deskę do krojenia
  • naczynie żaroodporne

Przygotowanie mięsa

Mięso pokroić na centymetrowej grubości plastry. Usmażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Posypując każdy kawałek przyprawami, przełożyć do naczynia.

Przygotowanie warzyw

Cebulę pokroić na grube kawałki. Czosnek i chili drobno posiekać. Fasolkę pokroić na 4 cm paseczki.

Smażenie warzyw i nakładanie

Na patelni po mięsie zeszklić cebulę. Dodać pomidorki w całości i fasolkę. Smażyć kilka minut. Dodać czosnek i chili. Po chwili zalać bulionem. Dodać soli i pieprzu. Dusić kilka minut. Następnie, tak przygotowane warzywa, wyłożyć na mięso. Przykryć i piec w temperaturze 150 stopni C, przez 1,5 godziny. Można ewentualnie posypać po wierzchu odrobiną maki, aby powstały sos był gęstszy.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE