Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese Lasagne Bolognese Lasagne Bolognese Lasagne Bolognese Lasagne Bolognese
Klasyczne lasagne - danie przygotowywane na bazie tego makaronu.
>60 MIN
8/10
  • 0,7 kg mięsa melonego (np. łopatki wieprzowej)
  • 3 duże cebule
  • 0,5 l przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • bazylia
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 150 g żółtego sera

Co przygotować?

  • naczynie żaroodporne
  • deska do krojenia
  • 2 garnki

Przygotowanie sosu bolognese

Cebulę posiekać, zeszklić, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Gotować 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat, paprykę, oregano, bazylię i ewentualnie cukier. Gotować jeszcze 30 min na małym ogniu uważając, żeby sos nie odparował.

Przygotowanie sosu beszamelowego

W garnku, na małym ogniu, rozpuścić masło, dodać mąkę. Mieszać, aż powstanie jednolita, jasna masa. Dodać 1/3 mleka i cały czas mieszając czekać, aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzy jeszcze 2 razy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Nakładanie

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę makaronu (wcześniej każdy plaster należy zamoczyć w zimnej wodzie). Następnie układać warstwę sosu bolognese i beszamelowego. Powinno wyjść około 4-5 warstw. Ostatnia warstwa to makaron, sos bolognese i gruba warstwa sosu beszamelowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 35-40 minut. Pod koniec czasu naczynie wyjąć i posypać startym, żółtym serem.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE