Rosół drobiowy

Rosół drobiowy
Tradycyjny rosół drobiowy to jedna z najbardziej tradycyjnych i rozpoznawalnych polskich potraw. To niemal nieodłączny gość niedzielnych stołów. Niepowtarzalny smak i aromat to efekt długiego przygotowywania rosołu.
>60 MIN
7/10
  • 1 udko z kurczaka (lub porcja rosołowa)
  • ok. 3-4 litry wody
  • marchew
  • seler
  • por
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • makaron nitki (w zależności od gustu)
  • sól
  • pieprz
  • vegeta (w zależności od gustu)

Co przygotować?

  • Garnek na rosół (5 litrowy)
  • Garnek na makaron (ok. 3 litrowy)
  • Miskę na ugotowany makaron

Gotowanie rosołu

Do garnka (5 litrowego) wlewamy zimną wodę (opcjonalnie ok. 3-4 litry). Do wody wkładamy nasze mięso drobiowe (wcześniej dokładnie umyte pod bieżącą wodą). Może to być zarówno udko z kurczaka, jak i porcja rosołowa. Do całości wrzucamy jeszcze włoszczyznę (najlepiej po 1 sztuce, wcześniej umytej i obranej). Całość doprowadzamy do września. Pojawiające się "szumowiny" na bieżąco wyławiamy (najlepiej łyżką). "Szumowiny" to nic innego jak biała piana i drobne składniki mięsa, które w trakcie gotowania oddzielają się od naszej porcji z kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień na minimalny (lekko odstawiając pokrywkę). Całość w międzyczasie delikatnie solimy.

Proces gotowania naszego rosołu będzie od tej chwili trwał około godziny. To czas potrzebny na idealne wyważenie się smaku (połączenie wszystkich składników). To jeden z najważniejszych momentów całości gotowania!

Wiele osób do rosołu dodaje vegetę. W naszym przepisie nie dodajemy jej (jednakże w zależności od smaku i gustu) można dodać ok. 1 łyżki (dla smaku).

Gotowanie makaronu

W międzyczasie możemy zająć się gotowaniem makaronu. Najlepszych (tradycyjnym) będzie makaron nitki. Do garnka nalewamy wodę, wsypujemy 1 łyżkę soli i wsypujemy makaron. Gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta danego makaronu. Po ugotowaniu całość przelewamy zimną wodą i odcedzamy pozostałości wody z garnka. Makaron przesypujemy do oddzielnej miski (dużego talerza) i rozdzielamy na poszczególne talerze.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE