Pieczarki w cieście francuskim z sosem czosnkowym

Pieczarki w cieście francuskim z sosem czosnkowym Pieczarki w cieście francuskim z sosem czosnkowym Pieczarki w cieście francuskim z sosem czosnkowym
Przekąska - zapiekane pieczarki w cieście francuskim z sosem czosnkowym
60 MIN
4/10
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • 3 parówki (opcjonalnie)
  • ciasto francuskie
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • czosnek

Co przygotować?

  • patelnia
  • piekarnik

Farsz

Pokroić cebulę oraz pieczarki w niewielkie kwadraty i włożyć na rozgrzany na patelni olej.

Pokroić parówki i dodać na patelnię (opcjonalnie). Co jakiś czas mieszać do momentu zeszklenia cebuli.

Sos czosnkowy

Do małej miski dodać 2 łyżki majonezu i 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
Następnie dodać kilka ząbków posiekanego/wyciśniętego czosnku. Dokładnie wymieszać

Zawijanie

Rozłożyć ciasto francuskie.

METODA 1 : Pokroić ciasto na plastry grubości ok. 7 cm, dodać farsz, zawinąć i ponacinać górną powierzchnię ciasta i skroplić ją wodą.

METODA 2: ZAWIJASY : Nałożyć farsz na całe ciasto francuskie, zawinąć jak roladę, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm.

Piec w piekarniku, w 180 stopniach, przez około 15-20 min, do momentu zarumienienia ciasta.

Podawać z przygotowanym sosem czosnkowym.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE