Pasta cukiniowa z białym winem

Pasta cukiniowa z białym winem Pasta cukiniowa z białym winem Pasta cukiniowa z białym winem Pasta cukiniowa z białym winem Pasta cukiniowa z białym winem
Pasta cukiniowa z białym winem jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna.
15 MIN
4/10
  • 2 cukinie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kieliszek białego wina
  • 250 g mascarpone
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • 400 g makaronu penne

Co przygotować?

  • deskę do krojenia
  • patelnię

Przygotowanie warzyw

Czerwoną cebulę obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i osusz. Pokrój w słupki, a następnie w cienkie plasterki. Wino wlej do kieliszka, a mascarpone przełóż do miseczki. W garnku zagotuj osoloną wodę na makaron.

Zeszklenie warzyw

Na głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i lekko zeszklij. Następnie zalej kieliszkiem wina. Dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość na średnim ogniu do czasu aż cukinia zacznie się robić lekko przeźroczysta. Następnie zwiększ gaz i gotuj jeszcze 3 min. Gdy woda na makaron zacznie wrzeć wsyp makaron i ugotuj al dente. W między czasie zdejmij patelnie z gazu.

Uzyskiwanie konsystencji

Makaron odcedź na durszlaku. Na patelnie dodaj mascarpone i wymieszaj. Wstaw na gaz i cały czas mieszając, aż uzyskasz konsystencję kremowego sosu. Dosól i dopieprz do smaku. Na patelnię dodaj kluski i wymieszaj. Podawaj posypane świeżym tymiankiem.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE