Udka z kurczaka w sosie własnym

Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym Udka z kurczaka w sosie własnym
Smażone udka w ostrym sosie własnym.
>60 MIN
5/10
  • 4 szt. udek z kurczaka
  • dwie marchewki
  • 2 cebule
  • papryczka chilli / habanero
  • sól
  • cukier
  • papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka
  • kostka rosołowa
  • tymianek
  • olej

Co przygotować?

  • głęboką patelnię
  • deskę do krojenia
  • miskę do zamarynowania mięsa

Zamarynowanie mięsa

Do miski wlej 4 łyżki oleju, wsyp przyprawę do kurczaka, papryki słodkiej i cukru. Całość wymieszaj, a następnie wcześniej umyte udka umieść w naczyniu. Wstaw do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc.

Przygotowanie

Na nierozgrzaną patelnię wlej oleju i dodaj posiekaną papryczkę chilli lub habanero, aby olej nabrał ostrego smaku. Gdy patelnia znacznie się nagrzeje - skórą do dołu ułóż na patelni części kurczaka. Smaż z obu stron po około 5 minut, aby z wierzchu mięso nabrało chrupkości. Następnie do pozostałej marynaty wlej szklankę wody, a potem zawartość na patelnię, zmniejsz ogień w celu duszenia. Posiekać cebulę w piórka, marchewkę w cienkie paski (wedle uznania) i dodaj do dania. Dodaj kostki rosołowej, wsyp łyżeczkę cukru, posyp tymiankiem i papryką słodką. Dusić na małym ogniu przez około godzinę. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami i marchewką z groszkiem.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE