Penne z dorszem

Penne z dorszem Penne z dorszem
Makaron penne z dorszem, anchois i kaparami...
30 MIN
3/10
  • 350g makaronu penne rigate Arrighi
  • 250g pomidorków cherry
  • kilka filecików anchois
  • 5 łyżek oliwy extra vergine Olitalia
  • 2 małe ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 100 ml białego wina
  • 200 g dorsza (filet)
  • 2 łyżeczki kaparów Ponti
  • sól i pieprz do smaku

Co przygotować?

  • garnek do makaronu
  • patelnia

Gotowanie makaronu

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.

Patelnia

Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając ok 4 minut.

Ostatnie składniki

Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza. Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki. Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE