Placuszki z cukinii i marchewki

Placuszki z cukinii i marchewki Placuszki z cukinii i marchewki Placuszki z cukinii i marchewki Placuszki z cukinii i marchewki
Popularne placki z cukinii i marchewki z dodatkiem otrąb i przypraw.
60 MIN
5/10
  • 2 małe cukinie
  • 1 mała marchewka
  • 1 biała cebula
  • 1 jajko
  • 12 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • garść płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oliwa

Co przygotować?

  • patelnia
  • miska
  • tarka z dużymi oczkami
  • papierowy ręcznik

Przygotowanie ciasta

Cukinie, marchewkę i cebule umyj, obierz, i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Świeża cukinia ma dużo wody, dlatego można ją odcisnąć, ja to robię na sitku. Do warzyw dodaj pozostałe składniki oprócz oliwy i wymieszaj łyżką. Jeżeli nadal masz dużo wody, podsyp mąką lub płatkami owsianymi, które świetnie wypijają wodę.

Smażenie

Tak przygotowane ciasto wykładaj na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut z każdej strony, tak aby brzegi były przypieczone i chrupiące. Placki z patelni wykładaj na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe placuszki podawaj z ulubionym sosem, polecam czosnkowo-koperkowy.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE