Zalewajka

Zalewajka Zalewajka
Zalewajka jest tradycyjną zupa wiejską, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego.
60 MIN
4/10
  • 500g ziemniaków
  • 1 litr wody
  • zakwas (żurek)
  • cebula
  • 1 kawałek kiełbasy
  • sól
  • pieprz

Co przygotować?

  • Garnek (rondel)

Przygotowanie zupy

Nalewamy 1 litr wody (porcja dla 2 osób) do wcześniej przygotowanego garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę wsadzamy do garnka z wodą, dodajemy obraną wcześniej cebulę, a następnie wrzucamy i gotujemy ziemniaki wraz z wodą. Gdy całość już się zagotuje (a ziemniaki będą miękkie) dolewamy zakwas (żur). Ilość dodajemy według własnego smaku i uznania. Im więcej go dodamy, tym nasza zupa będzie kwaśniejsza. Po dodaniu żuru całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE