Humus

Humus Humus Humus Humus
Popularna pasta z ciecierzycy.
60 MIN
5/10
  • szklanka ciecierzycy
  • 1/2 szklanki białych ziaren sezamu
  • sok z jednej połówki limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • wywar z gotowania ciecierzycy, lub woda

Co przygotować?

  • garnek
  • blender
  • patelnia

Przygotowanie tahini

Tahini to pasta z białego sezamu, niezbędna do przygotowania tradycyjnego humusu, można ją kupić w sklepie, ja wykonuję ją samodzielnie. Sezam praż na gorącej patelni cały czas mieszając, tak aby go nie przypalić - wtedy będzie miał nieprzyjemny gorzki smak. Uprażony sezam zmielić z oliwą przy pomocy blendera.

Przygotowanie humusu

Wcześniej namoczoną soczewicę ugotuj i ostudź. Do pasty tahini dodaj sól, pieprz, sok z limonki, czosnek. Kiedy uzyskasz gładką konsystencję dodawaj powoli cieciorkę i wodę. Prawidłowy humus, powinien mieć konsystencję zwartą, ale mokrą, przypominającą majonez. Gotową pastę podawaj ze świeżym pieczywem.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE