Wegański burger

Wegański burger Wegański burger Wegański burger Wegański burger Wegański burger
Bezmięsny burger z kotletem z brązowej soczewicy.
60 MIN
6/10
  • szklanka soczewicy
  • czerwona cebula
  • ogórki konserwowe
  • pomidor
  • sałata
  • ketchup
  • musztarda
  • pieczywo
  • oliwa do smażenia

Co przygotować?

  • patelnia
  • miska

Przygotowanie sosu

Musztardę wymieszaj z ketchupem w małej miseczce w proporcjach 3/4 musztardy, 1/4 ketchupu.

Przygotowanie kotletów

Soczewicę gotuj zgodnie z przepisem, odcedź i zblenderuj z pieprzem, i solą. Jeżeli masa nie będzie się chciała "związać" można dodać jajko, lub otręby, ewentualnie płatki owsiane. Tak przygotowane kotlety smaż na patelni przez kilka minut z każdej strony, ja panieruję je jeszcze w mące owsianej, ale to nie jest wymóg konieczny.

Składanie burgerów

Bułki przekrój i podgrzej przez chwilę w piekarniku lub grillu, tak aby były ciepłe i lekko chrupiące. Następnie posmaruj obydwie połówki wcześniej przygotowanym sosem. Potem kolejno układaj produkty, tak, jak lubisz.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE