Kurczak po wietnamsku

Kurczak po wietnamsku
Kurczak po wietnamsku to jedno z najpopularniejszych dań z kuchni Azjatyckiej. Wszystko to dzięki niepowtarzalnemu smakowi i sposobie podania.
60 MIN
8/10
  • 300g mięsa z udek kurczaka lub ćwiartek
  • sos sojowy (ciemny)
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki cukru
  • sos chili lub ostra papryczka chili

Co przygotować?

  • Wok
  • Naczynie do przygotowania mięsa

Przygotowanie mięsa i składników

Na początku należy pokroić cebulę w pióra. Mięso z kurczaka kroimy w małe kawałki (pozbywając się ew. pozostałości z kości). Następnie wkładamy je do miski i dodajemy dwie, trzy łyżki sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 20-30 minut. Mięso w tym czasie dokładnie zwiąże się z sosem sojowym.

Smażenie na woku

W tym etapie nagrzewamy wok i wsypujemy dwie, trzy łyżki cukru. Karmelizujemy go (mieszając). Kiedy cukier będzie już skarmelizowany dodajemy do niego wcześniej przygotowanego kurczaka i smażymy mieszając na dużym ogniu przez kilka minut. W trakcie smażenia możemy znów dodać ok. 2 łyżek sosu sojowego, który doda niepowtarzalnego smaku naszemu daniu. Na koniec smażenia dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę i smażymy całość.

KOMENTARZE
1
bardzo ciekawa potrawa :) chętnie wypróbuję przepis :)
15 stycznia 2014, 14:28
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE