Krem z czerwonej soczewicy

Krem z czerwonej soczewicy Krem z czerwonej soczewicy Krem z czerwonej soczewicy Krem z czerwonej soczewicy Krem z czerwonej soczewicy
Odżywcza zupa ze zdrowej soczewicy i warzyw.
60 MIN
5/10
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra wody
  • 2 duże cebule
  • oliwa z oliwek
  • pomidory z puszki
  • kurkuma
  • curry
  • oregano
  • bazylia
  • gałka muzkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • marchewka
  • por
  • mały kawałek selera
  • pietruszka

Co przygotować?

  • blender
  • garnek

Podsmażenie cebulki

Pokrój cebulę w talarki i smaż na rozgrzanej oliwie, ja to robię od razu w garnku, w którym docelowo będzie zupa. Pamiętaj, aby jej nie przypalić, inaczej cały posiłek będzie smakował spaloną cebulką.

Gotowanie

Kiedy cebula wypoci z siebie wodę i będzie przezroczysta dodaj pomidory z puszki, koniecznie razem z sosem (jeżeli stosujesz naturalne pomidory, dobrze jest je podlać przecierem). Następnie dodaj pozostałe warzywa oraz przyprawy i pozostaw na około 10 minut, aby pogotowały się we własnym sosie. Po tym czasie dolej wodę i gotuj kolejne 10 minut, ta aby warzywa zmiękły. Na koniec dodajemy soczewicę i gotujemy następne 10 minut. Ważne, aby soczewicę dodać na koniec, ponieważ bardzo łatwo ją rozgotować.

Blenderowanie na krem

Zupa z soczewicy jest przepyszna, ale wyglądem trochę odstrasza, dlatego najczęściej spotyka się ją w postaci zblenderowanego kremu, także po wystygnięciu zmiksuj ją na jednolitą masę. Soczewica jest stworzona do kremowej konsystencji
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE