Domowe frytki

Domowe frytki Domowe frytki Domowe frytki Domowe frytki Domowe frytki Domowe frytki Domowe frytki Domowe frytki Domowe frytki
Jedna z najpopularniejszych potraw, przyrządzona w domowy sposób.
30 MIN
2/10
  • ziemniaki 1kg
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ketchup
  • woda

Co przygotować?

  • frytkownicę
  • miskę
  • nóż

Obranie i moczenie

Obrać kilogram dużych ziemniaków, dokładnie umyć i pokroić w grube paski. Do miski z wodą wsypać 3 łyżeczki cukru i wymieszać. Frytki moczyć w słodkiej wodzie przez około godzinę, nada to większej chrupkości. Wbrew pozorom, frytki nie będą słodkie.

Smażenie

Włączyć frytkownicę i nastawić temperaturę na około 160°C. Gdy olej będzie nagrzany wrzucić pierwszą porcję i smażyć przez około 5 minut, a następnie dać im chwilę odpocząć, ustawiając w międzyczasie temperaturę na 180-190°C. Pierwszym smażeniem frytki "doszły w środku", a w najwyższej temperaturze frytki przypieką się z zewnątrz i będą bardziej chrupiące. Po wyjęciu - posolić i popieprzyć dla smaku, podawać z ketchupem lub/i majonezem.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE