Zupa a'la Strogonow

Zupa a'la Strogonow
Popularne danie, w Polsce nazywane Strogonow – jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych i gotowana z mąką, przecierem pomidorowym, pieprzem i solą.
>60 MIN
8/10
  • ziemniaki
  • pieprz
  • sól
  • kminek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • ogórki konserwowe
  • 4 ząbki czosnku
  • pieczarki
  • 3 duże cebule
  • 2 papryki
  • 1 kg wołowiny
  • olej
  • mąka
  • cukier
  • pieczarki

Co przygotować?

  • sporej ilości garnek
  • chochlę
  • deskę do krojenia
  • nóż

Przygotowanie

Wołowinę pokroić w paski, włożyć do naczynia - polać olejem, posypać solą i kminkiem, następnie dokładnie wymieszać. Dosypać mąki i ponownie dokładnie wymieszać (mąka sprawi, że zupy nie będzie trzeba w późniejszym etapie zagęszczać). Mięso odstawić na 15 minut do lodówki. Pokroić resztę składników.

Gotowanie

Do garnka wlać oleju, następnie dodać cebuli i czosnku - gdy składniki zrumienią się, dołożyć przygotowaną wcześniej wołowinę i smażyć przez około 15 minut. Wlać dwa litry wody - dodać wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, posypać solą, cukrem (dwie łyżki), papryką ostrą i słodką (sporą ilość), gotować przez 45 minut, często mieszając. Po upływie czasu, dorzucić wcześniej pokrojone w kostkę ziemniaki. Na sam koniec, dolać odrobinę śmietany kremówki.

Podawanie

Podawać na gorąco. Niektórzy lubią tę zupę jeść z pieczywem posmarowanym masłem (mimo, że znajdują się ziemniaki).
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE