Łódeczki z cukinii

Łódeczki z cukinii Łódeczki z cukinii Łódeczki z cukinii Łódeczki z cukinii Łódeczki z cukinii
Wydrążone cukinie z wegańskim farszem z kaszy gryczanej i warzyw.
60 MIN
6/10
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • duża biała cebula
  • 10 pieczarek
  • papryka czerwona
  • 3 małe cukinie
  • torebka kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku

Co przygotować?

  • garnek
  • patelnię
  • folię aluminiową lub papier do pieczenia

Przygotowanie cukinii

Cukinie dokładnie umyj i przekrój wzdłuż. Następnie wydłub miąższ z cukinii, tak aby pozostała łódeczka, którą można wypełnić farszem. Najwygodniej jest to zrobić łyżką.

Przygotowanie farszu

Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dodaj posiekaną cebulę, czosnek, pieczarki oraz paprykę i podsmażaj przez chwilę. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i pomidory z puszki. Posyp przyprawami i zamieszaj. Farsz gotuj na patelni przez kilka minut, tak aby sos się zredukował.

Nadziewanie i pieczenie

Przygotowany farsz nakładaj obficie do wnętrza cukinii i układaj kolejno na papierze do pieczenia. Wypełnione łódeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Łódeczki można posypać obficie świeżymi ziołami, lub polać ulubionym sosem.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE