Kotleciki z kaszy jęczmiennej ze szpinakiem

Kotleciki z kaszy jęczmiennej ze szpinakiem Kotleciki z kaszy jęczmiennej ze szpinakiem Kotleciki z kaszy jęczmiennej ze szpinakiem Kotleciki z kaszy jęczmiennej ze szpinakiem Kotleciki z kaszy jęczmiennej ze szpinakiem Kotleciki z kaszy jęczmiennej ze szpinakiem
Bezmięsne kotlety z pożywnej kaszy i świeżego szpinaku.
60 MIN
5/10
  • Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 4 garści świeżego szpinaku
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • łyżeczka gałki muszkatałowej
  • łyżeczka curry
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Co przygotować?

  • patelnia
  • durszlak
  • garnek

Przygotowanie szpinaku

Najpierw dokładnie umyj i osusz liście szpinaku. Możesz go zastąpić mrożonym, ale świeży zdecydowanie smaczniejszy. Do blendera włóż słonecznik, czosnek, przyprawy oraz czysty szpinak i zblenderuj na gładką masę. Jeżeli nie posiadasz urządzenia, możesz to oczywiście zrobić ręcznie. Soczewicę namocz w wodzie przez około 30 minut.

Robienie kotlecików

Do ugotowanej i odsączonej kaszy dodaj posiekany szpinak z przyprawami, otręby i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli „ciasto” uznasz za odpowiednie możesz formować kotleciki i obtaczać je w mące. Osobiście polecam, aby formować kotlety z chłodnej masy, wtedy mniej się przyklejają do rąk.

Smażenie

Kotleciki układaj obok siebie na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek i smaż przez kilka minut z każdej strony. Z racji tego, że nie ma w nich jajek ani mąki mogą się trochę rozpadać, także ostrożnie je przekręcaj.

Szczególnie polecam z zieloną soczewicą i sosem koperkowym.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE