Tofu ze szpinakiem i makaronem

Tofu ze szpinakiem i makaronem Tofu ze szpinakiem i makaronem Tofu ze szpinakiem i makaronem Tofu ze szpinakiem i makaronem Tofu ze szpinakiem i makaronem
Zdrowa i pyszna propozycja na przyrządzenie sojowego tofu
30 MIN
6/10
  • 220g tofu
  • 0,5 kg szpinaku
  • garść czarnego sezamu
  • 1 biała cebula
  • 1 cm startego korzenia imbiru
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżka sosu sojowego
  • olej sezamowy do smażenia
  • ząbek czosnku

Co przygotować?

  • wok
  • miseczka
  • durszlak
  • garnek

Przygotowanie szpinaku

Na początku starannie opłucz i wysusz szpinak. To ważne, aby szpinak był dokładnie umyty, w innym wypadku w posiłku będzie pełno zgrzytającego w zębach piasku. Najłatwiej jest to zrobić zanurzając liście w wodzie, ciężki piasek po prostu opadnie na dno.

Marynowanie

Do miseczki wlej olej sezamowy, sos sojowy, dodaj przyprawy, sprasowany ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Do tak stworzonej marynaty dodaj pokrojone w kostkę tofu i odstaw na 20 minut.

Smażenie i duszenie

Do suchego woka wsyp czarny sezam i praż przez kilka minut. Dolej tłuszcz, kiedy się rozgrzeje dodaj wcześniej zamarynowane tofu i smaż. Po kilku minutach dołóż osuszone liście szpinaku i duś jeszcze przez chwilę. Podawaj z pełnoziarnistym makaronem.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE