Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa
Zupa przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Głównym składnikiem nadającym smak są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy.
>60 MIN
7/10
  • 2 łyżki cukru
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki vegety
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • kawałek pora
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 3-4 skrzydełka
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • śmietana kremówka
  • ziele angielskie

Co przygotować?

  • sporej ilości garnek
  • chochlę

Przygotowanie

Do dwóch litrów wody, wsadzić skrzydełka i warzywa, wsypać Vegetę, dodać dwa listki laurowe oraz ziela angielskiego. Gotować przez godzinę, od czasu do czasu dolewając 3/4 szklanki wody.

Dalsze gotowanie

Po ugotowaniu, wywar przecedzić, warzywa pokroić, mięso ze skrzydełek oddzielić od kości - wszystko wrzucić z powrotem do garnka. Dodać słoiczek przecieru pomidorowego, pieprzu i dwie łyżki cukru - zostawić na ogniu przez 15 minut. Na sam koniec wlać śmietany oraz dodać posiekanej pietruszki.

Podawanie

Zupę podawać na ciepło, smakuje dobrze zarówno z makaronem, jak i ryżem.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE