Kurczak curry z ananasem i mleczkiem kokosowym

Kurczak curry z ananasem i mleczkiem kokosowym Kurczak curry z ananasem i mleczkiem kokosowym Kurczak curry z ananasem i mleczkiem kokosowym Kurczak curry z ananasem i mleczkiem kokosowym Kurczak curry z ananasem i mleczkiem kokosowym
Pyszne danie z kurczaka z nutką egzotyzmu.
60 MIN
7/10
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • puszka mleczka kokosowego
  • ananas
  • 3 torebki ryżu jaśminowego
  • olej sezamowy
  • 2 łyżeczki curyy
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 2 średnie cebule
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego

Marynowanie kurczaka

Na początku przygotuj marynatę ze startego korzenia imbiru, oleju sezamowego, sosu sojowego, pieprzu cayenne i curry. W tak przygotowanej przyprawie odstaw kurczaka do lodówki przynajmniej na godzinę, aby nabrał smaku.

Smażenie kurczaka i cebuli

Rozgrzej olej w woku. Cebulę posiekaj w kostkę lub piórka i zeszklij na patelni. Po chwili dodaj zamarynowanego wcześniej kurczaka i smaż przez kilka minut, tak aby się nie przypaliło.

Gotowanie ryżu i duszenie

W tym czasie wstaw wodę na ryż. Do wody dosyp trochę kurkumy, to zabarwi go na żółto i sprawi, że będzie smaczniejszy. Zamiast soli możesz dodać łyżeczkę curry. Podczas, kiedy ryż się gotuje do woka wrzuć pokrojonego wcześniej w kostkę ananasa. Polecam tego nie z puszki, ponieważ jest bardziej soczysty i zdrowszy, ale obieranie go jest dosyć czasochłonne. Nie przejmuj się tym, że ananas puści sok, nie ma w tym nic złego, jeżeli używasz puszkowanego możesz wlać go do sosu, nada przyjemnego słodkiego smaku. Od razu możesz wlać mleczko kokosowe i zamieszaj. Pozostaw danie na wolnym ogniu około 10 minut, do momentu, aż owoc zmięknie, chodzi o to, by się trochę podgotował. Podawaj z ryżem.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE