Medaliony wieprzowe

Medaliony wieprzowe Medaliony wieprzowe Medaliony wieprzowe Medaliony wieprzowe Medaliony wieprzowe Medaliony wieprzowe Medaliony wieprzowe Medaliony wieprzowe
Uniwersalne danie, na mały i większy apetyt, dla rzeczywistych wielbicieli mięsa.
30 MIN
4/10
  • Polędwiczka wieprzowa: 500 g
  • boczek wędzony: 100g
  • olej roślinny: 20 ml
  • pieprz czarny mielony: 1/2 łyżeczki
  • sól: 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka: 2 szt.
  • papryka słodka mielona:1 łyżeczka
  • śmietanka 20-22%: 200 ml
  • Mąka: 5 g

Co przygotować?

  • patelnia

Przygotowujemy i smażymy medaliony

Polędwiczkę zawinąć boczkiem, aby plastry bekonu lekko pokrywały się. Ostrym nożem ostrożnie podzielić mięso w poprzek na grube plastry około 2 cm i umieścić na rozgrzaną patelnię, lekko nasmarowaną olejem. Posypać solą i pieprzem, i smażyć na średnim ogniu z obu stron po 1,5-2 minuty z każdej strony. Włożyć mięso w ciepłym miejscu, aby nie ostygło, a następnie przejść do przygotowania sosu.

Przygotowujemy sos

Paprykę oczyścić od nasion, pokroić na małe kawałki i umieścić na patelni, w której mięso było smażone. Dodać paprykę mieloną.

Gotować paprykę, mieszając, około 5 minut. Następnie dodać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia śmietanę i gotować,  do momentu kiedy papryka zmięknie. Dodaj sól i pieprz, pomieszaj. Pieprz i śmietankę zblenduj, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mąkę i ponownie doprowadzić do wrzenia, aby sos zagęścił się.

Ostatnie kroki

Wyłożyć mięso na talerz po 2 sztuki na porcję, wraz z sosem. Najlepiej dopełnić to danie pieczonymi ziemniakami lub warzywami.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE