Marmurek

Marmurek Marmurek Marmurek Marmurek Marmurek Marmurek Marmurek
Ciasto marmurkowe - bardzo popularny deser, a co najfajniejsze, łatwy, szybki w przygotowaniu.
60 MIN
3/10
  • POLEWA:
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 200 g margaryny lub masła
  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 0,5 kostki masła lub matgaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli

Co przygotować?

  • Blaszka 25x30 cm
  • mały garnek

Polewa na ciasto

Do rondelka wlać wodę lub mleko i rozpuścić cukier, następnie dodawać pokrojone na kawałki masło i rozpuścić mieszając. Gdy prawie masa wrze zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao energicznie mieszając trzepaczka, aby powstała gładka i lśniąca polewa. Studzimy i lekko polewamy ciepłe ciasto.

Ciasto

Masło rozpuścić w garnuszku. Jaja, cukier, sól i mleko utrzeć mikserem. Powoli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać masło i wymieszać ręcznie. Na blachę wlać połowę ciasta. Do pozostałej części wsypać kakao i wymieszać. Wlewać ciemne ciasto na jasną warstwę robiąc wzorki. Piec w 180°C do momentu , aż ciasto stanie się złote.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE