Pancakes z jagodami i jogurtem

Pancakes z jagodami i jogurtem Pancakes z jagodami i jogurtem Pancakes z jagodami i jogurtem Pancakes z jagodami i jogurtem
Pyszne amerykańskie naleśniki w wersji jagodowej.
30 MIN
5/10
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia (opcjonalnie)
  • jogurt naturalny do polania

Co przygotować?

  • patelnię
  • naczynie do mieszania ciasta
  • blender

Przygotowanie ciasta

Cukier, maślankę, mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia miksuj aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, jeżeli jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki. Ważne, aby ciasto było gęste i nie rozlewało się po patelni tak jak tradycyjne naleśnikowe.

Dodawanie jagód

Następnie wsyp do masy umyte jagody i delikatnie wymieszaj, tak aby jak najmniej uszkodzić owoce w innym przypadku placuszki będą mieć nieestetyczny siny kolor. Zmiksowane jagody mogą też doprowadzić do rozcieńczenia ciasta, w takim przypadku pamiętaj, aby je zagęścić mąką.

Smażenie

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Jeżeli posiadasz porządną teflonową patelnię obędzie się bez tłuszczu. Następnie wylej na nią porcję ciasta. To już w zależności od upodobania niektórzy wolą malutkie inni na całą patelnię, moje zwykle mają około 15 cm średnicy. Smaż na średnim ogniu około 2 minut z każdej strony. Najlepiej smakują polane jogurtem naturalnym.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE