Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku Naleśniki po meksykańsku Naleśniki po meksykańsku Naleśniki po meksykańsku Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki po meksykańsku
30 MIN
3/10
  • CIASTO:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 zioła prowansalskiego
  • duża szczypta soli
  • FARSZ:
  • 20 dag sera żółtrgo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka)
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Co przygotować?

  • mikser
  • patelnię

Przygotowanie

Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek, mięso i smażymy. Wszystko razem zalewamy 0,5 szklanką wody dodajemy przecier pomidorowy i wybrane przyprawy. Wszystko dusimy na małym ogniu około 15 minut. Robimy ciasto na naleśniki z podanych składników, a następnie smażymy. W międzyczasie trzemy ser żółty na tarce. Na usmażone naleśniki, nakładamy farsz z mięsa, posypujemy serem żółtym i zawijamy jeszcze gorące, aby ser w środku się rozpuścił pod wpływem gorąca(można to zrobić na talerzu w mikrofalówce). Naleśnik pysznie smakuje z sosem czosnkowym.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE