Podudzia z kurczaka w sosie na ostro

Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro Podudzia z kurczaka w sosie na ostro
Duszone pałki z warzywami w sosie własnym
>60 MIN
7/10
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 1 chilli
  • 2 cebule
  • 4-5 pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szt. marchewki
  • podudzia z kurczaka - 4 szt.
  • pieprz
  • śmietana 12%
  • sałata lodowa
  • ryż
  • cukier
  • cebula dymka
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • papryka ostra

Co przygotować?

  • patelnie
  • deskę do krojenia
  • miskę na sałatkę

Przygotowanie

Umyć "pałki", odkroić końcówki, posolić i popierzyć z obu stron. Przygotować marynatę z oliwi, papryki słodkiej, papryki ostrej i soli - wsadzić tam podudzia i pomieszać, aby każda była pokryta przyprawami, włożyć do lodówki na 2-3 godziny. 30 minut przed smażeniem wyciągnąć mięso z lodówki, aby nabrało pokojowej temperatury. W międzyczasie pokroić warzywa, tj. marchewkę, paprykę, dwie cebule, cztery-pięć pieczarek i jedną papryczkę chilli. Na nierozgrzaną patelnię wlać oliwy i dodać posiekanej papryczki chilli, aby podczas nagrzewania oliwa "przeszła" papryczką. Gdy patelnia się rozgrzeje, umieścić "pałki" na patelni i podsmażyć z obu stron. Wlać wody do miski, gdzie była marynata i wlać na patelnię, następnie dodać cebulę, pieczarki i paprykę. Posolić i dodać szczyptę cukru. Potrawa powinna się dusić ok. półtorej godziny, w międzyczasie przewracać podudzia co jakiś czas. Po około półgodziny duszenia, dosypać ziół prowansalskich. Gdy warzywa zmiękną oraz mięso będzie soczyste, dodać 2-3 łyżki śmietany 12%, aby zagęścić sos. Pięć minut przed nakładaniem, wrzucić świeżo posiekaną bazylię. Danie można podawać w różny sposób, z ziemniakami, z ryżem i sałatką.

Sałatka

Sałatę lodową i cebulę dymkę posiekać i wrzucić do miski. Dodać 3-4 łyżki śmietany 12%, posolić i popieprzyć do smaku. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na kwadrans.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE