Krupnik

Krupnik Krupnik Krupnik
Przepis na tradycyjny, delikatny krupnik.
>60 MIN
6/10
  • Mięso do przygotowania bulionu (udko z kurczaka lub pierś z indyka)
  • 2-3 litry zimnej wody
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • Włoszczyzna (marchew, pietruszka, 1 cebula, seler)
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Co przygotować?

  • Garnek średniej wielkości

Przygotowanie krupniku

Mięso (udko z kurczaka, bądź udko z indyka) ugotować wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W trakcie gotowania wywaru należy zdjąć pojawiające się 'szumy'. Włoszczyznę należy umyć i obrać (pokroić w cienkie paski) i dodać do gotowanego wywaru. Całość gotować do miękkości warzyw. Warzywa można wyłowić, ale także wedle własnego uznania pozostawić mniejszą ilość w gotowanej zupie.

Do tak przygotowanego wywaru mięsno-warzywnego dosypać kaszę i gotować do miękkości (około 30 minut). Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem (oraz opcjonalnie vegetą).

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE