Chrupiące skrzydełka z kurczaka

Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka
Ostre skrzydełka a'la KFC
>60 MIN
7/10
  • 600 dag skrzydełek z kurczaka
  • 3 l oleju
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • sól
  • mleko

Co przygotować?

  • frytkownicę
  • deskę
  • trzepaczke
  • dwie głębokie miski

Marynowanie

Skrzydełka umyć i poprzekrawać na dwie części - w łączeniu, jeśli są tzw. "lotki" to usunąć je. Układamy na desce - solimy mocno i doprawiamy papryką słodką i ostrą(duża ilość) z obu stron. Następnie wsadzamy skrzydełka do miski lub pojemnika i zostawiamy w lodówce na ok. dwie godziny. Przed smażeniem, wyjąć, aby mięso nabrało pokojowej temperatury.

Ciasto

Do miski wlewamy mleka, rozbijamy dwa jajka, sypiemy około pół łyżeczki soli, łyżeczkę papryki słodkiej i 2-3 łyżeczki papryki ostrej. Ciasto powinno wyglądać jak te naleśnikowe. Na talerz lub pojemnik wsypujemy mąki, w której będą obtaczane skrzydełka - przed zamoczeniem w cieście, jak i po zamoczeniu.

Przygotowanie

Rozgrzewamy frytkownicę do temperatury ok 150-160°C. Skrzydełka najlepiej łapać w szczypce kuchenne, obtoczyć w mące, następnie w cieście i ponownie w mące - od razu zanurzając w gorącym oleju. Smażyć przez około 15 min, do czasu gdy panierka się zarumieni i będzie chrupiąca. Skrzydełka położyć na papier kuchenny, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują z sosem barbecue.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE