Gruszki z zielem angielskim

Gruszki z zielem angielskim
Słodka potrawa nadająca się jako przekąska między posiłkami.
60 MIN
2/10
  • 4 duże dojrzałe gruszki
  • 300 ml soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 60 g rodzynek
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • starta skórka z pomarańczy do przybrania

Co przygotować?

  • duży garnek
  • łyżka cedzakowa

Przygotowanie

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Włożyć gruszki do dużego garnka. Dodać sok pomarańczowy, ziele angielskie, rodzynki, cukier i delikatne podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż gruszki się podgotują, ale wciąż będą twarde. Sprawdzamy, nacinając owoce końcem ostrego noża. Wyjąć gruszki z garnka łyżką cedzakową i nałożyć na talerzyki. Przybrać i podawać z gorącym syropem.

Wariant

Wedle uznania, zamiast ziela angielskiego można użyć cynamonu, a gruszki udekorować laseczką cynamonu i świeżą miętą.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE