Śliwki liczi z imbirem i sorbetem

Śliwki liczi z imbirem i sorbetem
Soczysty deser na upalne dni
30 MIN
3/10
  • SORBET
  • 225 g cukru pudru
  • 450 g zimnej wody
  • 350 g mandarynek z puszki w soku własnym
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • NADZIEWANE ŚLIWKI LICZI
  • 425 g śliwek liczi z puszki, odcedzonych
  • 60 g imbiru w cukrze, odecodzenego i drobno posiekanego
  • skórka z limonki, pokrojona w trójkąty, do przybrania

Co przygotować?

  • garnek
  • blender
  • ręcznik papierowy

Przygotowanie

Aby przyrządzić sorbet, należy najpierw na niewielkim ogniu rozpuścić w garnku cukier w wodzie. Następnie doprowadzić do wrzenia i intensywnie gotować przez 2-3 minuty. W tym czasie zmiksować mandarynki za pomocą robota kuchennego lub blendera i przetrzeć przez sitko. Dodać sok z mandarynek do syropu wraz z sokiem z cytryny. Odstawić do ostudzenia. Przelać płyn do szczelnego mrozoodpornego, plastikowego naczynia i odstawić do zamrożenia. od czasu do czasu mieszając. W tym czasie śliwki liczi odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowym. Posiekany imbir włożyć do środka śliwek. Poukładać śliwki na talerzykach, przybrać i podawać z pomarańczowymi kulkami mrożonego sorbetu.

Przed podaniem

Sorbet najlepiej wyjąć z zamrażalki i trzymać w lodówce 10 minut przed podaniem tak, żeby łatwiej było go nakładać.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE