Naleśniki z truskawkami

Naleśniki z truskawkami
Przepis na przepyszne wiosenno-letnie naleśniki z truskawkami
30 MIN
5/10
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 kg truskawek
  • cukier waniliowy
  • sól

Co przygotować?

  • Miskę
  • Patelnię (średnią)

Przygotowanie naleśników

Jajka rozbij, następnie oddziel żółtka od białek (z białek ubij pianę). Żółtka natomiast połącz z mlekiem, dodaj łyżkę oleju, mąkę i cukier waniliowy. Całość posól i zmiksuj. Na koniec wymieszaj z pianą z białek.

Ciasto w płynie następnie wylewaj na patelnię, tworząc okrągłe placki. Pamiętaj aby warstwa wylewana na patelnię tworzyła cienkie placki. Smaż naleśniki z każdej strony do lekkiego zarumienienia.

Przygotowanie farszu truskawkowego

Przygotowane truskawki zmiksuj z cukrem. Tak przygotowaną masą posmaruj placki i zawiń w rulonik, bądź kopertę. Całość możesz udekorować bitą śmietaną, cukrem pudrem lub sosem (truskawkowym, czekoladowym).

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE