Chłodnik litewski

Chłodnik litewski
Zupa z botwinki na upalne dni
60 MIN
4/10
  • 0.5 kg botwinki
  • 2 l bulionu
  • 250 ml śmietany 18% lub śmietany 12% i jogurt naturalny
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 6-7 rzodkiewek
  • posiekany pęczek szczypiorku i koperku
  • sól
  • pieprz

Co przygotować?

  • garnek do gotowania
  • deska do krojenia

Przygotowanie

Botwinkę dobrze umyć i posiekać - razem z buraczkami i dodać do gotującego się bulionu. Pogotować z 20-30 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W małej miseczce rozprowadzić trochę wywaru ze śmietaną i wlać do zupy. Dodać 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny i pogotować jeszcze ok 5-10 minut. Pozostawić do schłodzenia. Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek posiekać - dodawać do ostudzonej zupy. Chłodnik podawać na zimno - z jajkiem lub z ugotowanymi ziemniakami.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE