Chrzan tarty

Chrzan tarty
Chrzan tarty - przygotowany wg własnego przepisu w warunkach domowych jest o wiele smaczniejszy i przede wszystkim ostrzejszy od tych ze sklepowych półek!
15 MIN
6/10
  • bulwy chrzanu (ok. 1 kg)
  • kwasek cytrynowy lub ocet winny
  • sól
  • cukier

Co przygotować?

  • Tarka
  • Naczynie na chrzan
  • Słoik na gotowy chrzan tarty

Przygotowanie

Już oczyszczony i obrany chrzan należy zetrzeć na tarce wykorzystując drobne oczka. Bulwy starte na tarce są gwarancją odpowiedniej konsystencji chrzanu.

Tak starty chrzan należy umieścić w sitku i sparzyć go wrzątkiem (gorąca woda nie powinna na dłuższy czas pozostawać w naczyniu z chrzanem, dlatego też należy użyć sitka.

Chrzan należy doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym lub octem winnym oraz solą i cukrem. Gotowy chrzan przełożyć do słoika (należy pamiętać, że czas przechowywania nie powinien być dłuższy niż ok. 1 miesiąc).

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE