1 stycznia 2016, 16:52
Na początku zioła przekładamy do sitka, myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przekładamy zioła na bawełnianą ściereczkę, owijamy je i delikatnie osuszamy (pamiętajmy aby nie wygniatać, ani nie wyciskać ziół). Z osuszonych ziół obrywamy listki (tymianek, rozmaryn i podobne), bowiem łodygi nie nadają się do spożywania. Wyjątek stanowi tutaj np. koper. Listki układamy na desce do krojenia i si...
1 stycznia 2015, 18:08
Przygotowany wcześniej ryż wypłucz w letniej wodzie. Następnie przesyp całość ryżu do garnka i zalej zimną wodą. Do smaku należy dosypać szczyptę soli. Całość gotujemy, następnie zmniejszamy natężenie gazu i przykrywamy garnek tak, aby nasz ryż mógł spokojnie się odpowiednio zagotować.   Całość gotujemy aż co chwili, gdy na powierzchni powstaną charakterystyczne odkształcenia (dołki), któ...
20 września 2014, 21:52
Jaki jest najprostszy sposób na zagęszczenie zupy? Z pomocą przyjdzie nam mąka pszenna oraz śmietana (18% bądź 30%). Na około litr zupy należy przygotować ok. 100-120 ml śmietany oraz łyżeczkę mąki. Do przygotowanej śmietany należy dosypać łyżeczkę mąki, a następnie całość dokładnie wymieszać (w celu eliminacji grudek). Przed dolaniem śmietany z mąką do naszej zupy, należy dodać kilka łyżek gorącej zup...
11 maja 2014, 16:15
Na pewno niemalże każdy z nas przepada za gotowanymi jajkami. Jednakże nie do końca wiemy jak je dobrze gotować oraz obierać. W pierwszym etapie gotowania umyj jajka i włóż do przygotowanego wcześniej garnka, którego wielkość dostosuj do liczby jajek. Zalej go zimną wodą w taki sposób, aby sięgała ona ok. 2-3 cm. ponad jajka. Następnie wsyp łyżeczkę soli. Aby przygotować jajka na miękk...
25 lutego 2014, 20:23
Bardzo przydatna w niektórych przepisach kulinarnych jest umiejętność robienia karmelu. Tą wbrew pozorom łatwą czynność, można zepsuć na wiele sposobów. My w poniższym krótkim poradniku podpowiemy jak zrobić idealny karmel. Do zrobienia karmelu potrzebujemy cukru oraz wody (najlepiej w proporcji 1:1). Czyli na jedną szklankę cukru przypada jedna szklanka wody. Następnie przygotuj patelnię...
24 grudnia 2013, 22:02
Jak zrobić lukier? Nic prostszego! Do przygotowania lukru potrzebujemy cukru pudru (sypkiego), soku z cytryny (3-4 łyżki) oraz tyle samo ciepłej wody. Na początku musimy zmieszać sok z cytryny z ciepłą wodą. Ważną rzeczą w przypadku znalezienia miąższu z cytryny w początkowym etapie jest jego przecedzenie przez sitko przed połączeniem z wodą. Następnie do soku z wodą dodajemy stopniowo cukier puder (pamięt...
10 grudnia 2013, 20:23
Z pewnością nie raz zauważyliście, że w górnej części czosnku zaczęły wyrastać małe zielone kiełki, a cebule zaczęły pleśnieć. Pojawienie się kiełków na czosnku nie stanowi problemu, gdy ma być on zasadzony. Problem pojawia się wtedy, gdy planujesz go spożyć. Poniżej znajdziesz bardzo prosty i tani sposób, dzięki któremu cebula i czosnek pozostaną świeże przez długi okres czasu: ...
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE