20 września 2014, 21:52
Jaki jest najprostszy sposób na zagęszczenie zupy? Z pomocą przyjdzie nam mąka pszenna oraz śmietana (18% bądź 30%). Na około litr zupy należy przygotować ok. 100-120 ml śmietany oraz łyżeczkę mąki. Do przygotowanej śmietany należy dosypać łyżeczkę mąki, a następnie całość dokładnie wymieszać (w celu eliminacji grudek). Przed dolaniem śmietany z mąką do naszej zupy, należy dodać kilka łyżek gorącej zup...
25 lutego 2014, 20:23
Bardzo przydatna w niektórych przepisach kulinarnych jest umiejętność robienia karmelu. Tą wbrew pozorom łatwą czynność, można zepsuć na wiele sposobów. My w poniższym krótkim poradniku podpowiemy jak zrobić idealny karmel. Do zrobienia karmelu potrzebujemy cukru oraz wody (najlepiej w proporcji 1:1). Czyli na jedną szklankę cukru przypada jedna szklanka wody. Następnie przygotuj patelnię...
24 grudnia 2013, 22:02
Jak zrobić lukier? Nic prostszego! Do przygotowania lukru potrzebujemy cukru pudru (sypkiego), soku z cytryny (3-4 łyżki) oraz tyle samo ciepłej wody. Na początku musimy zmieszać sok z cytryny z ciepłą wodą. Ważną rzeczą w przypadku znalezienia miąższu z cytryny w początkowym etapie jest jego przecedzenie przez sitko przed połączeniem z wodą. Następnie do soku z wodą dodajemy stopniowo cukier puder (pamięt...
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE