Czym zagęścić zupę?
20 września 2014, 21:52,

Jaki jest najprostszy sposób na zagęszczenie zupy? Z pomocą przyjdzie nam mąka pszenna oraz śmietana (18% bądź 30%). Na około litr zupy należy przygotować ok. 100-120 ml śmietany oraz łyżeczkę mąki. Do przygotowanej śmietany należy dosypać łyżeczkę mąki, a następnie całość dokładnie wymieszać (w celu eliminacji grudek).

Przed dolaniem śmietany z mąką do naszej zupy, należy dodać kilka łyżek gorącej zupy do naczynia, w którym przygotowaliśmy naszą "mieszankę". Ma to na celu dostosowanie temperatury obu rzeczy. Na koniec całość należy wlać powoli do zupy, bez przerwy mieszając, a następnie po krótkim gotowaniu odstawić garnek z palnika.

Aby móc komentować, musisz być zalogowany!
0
Czym zagęścić zupę? Jedne przepis, drugi, trzeci.. dziesiąty. Moim zdaniem i tak najistotniejsza w tym wszystkim jest śmietanka. Używam najczęściej "uchatki" 18% np. z Mlekovity i efekt smakowy oraz optyczny jest ok!
4 stycznia 2016, 11:50
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE