Jak gotować i obierać jajka?
11 maja 2014, 16:15,

Na pewno niemalże każdy z nas przepada za gotowanymi jajkami. Jednakże nie do końca wiemy jak je dobrze gotować oraz obierać.

W pierwszym etapie gotowania umyj jajka i włóż do przygotowanego wcześniej garnka, którego wielkość dostosuj do liczby jajek. Zalej go zimną wodą w taki sposób, aby sięgała ona ok. 2-3 cm. ponad jajka.

Następnie wsyp łyżeczkę soli. Aby przygotować jajka na miękko potrzebujemy 3 do 5 minut od momentu zawrzenia wody. Jajka na twardo gotujemy natomiast 7 do 10 minut od zawrzenia wody.

Po ugotowaniu jajka należy przełożyć do osobnej misko, do której następnie wkładamy kilka kostek lodu i zalewamy zimną wodą. Po około 5 minutach wyjmujemy jajka i obstukujemy dookoła całą skorupkę.

W końcowym etapie zanurzamy jajka w wodzie i obieramy je pod wodą. Skorupka będzie z nich odchodziła wprost idealnie i bezproblemowo.

Aby móc komentować, musisz być zalogowany!
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE