Jak zrobić karmel?
25 lutego 2014, 20:23,

Bardzo przydatna w niektórych przepisach kulinarnych jest umiejętność robienia karmelu. Tą wbrew pozorom łatwą czynność, można zepsuć na wiele sposobów. My w poniższym krótkim poradniku podpowiemy jak zrobić idealny karmel.

Do zrobienia karmelu potrzebujemy cukru oraz wody (najlepiej w proporcji 1:1). Czyli na jedną szklankę cukru przypada jedna szklanka wody. Następnie przygotuj patelnię lub niewielki rondel z powłoką teflonową. Na małym ogniu, ciągle mieszając rozpuść w wodzie cukier. Mieszaj powstający syrop w sposób ciągły (wszystko na małym ogniu) aż do momentu, kiedy zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy. Ważnym jest, aby nie dopuścić do utraty temperatury, bowiem karmel po chwili zmieni się w bryłę). Tak pozostawiając naczynie na małym ogniu (mieszając) poczekaj, aż karmel nabierze pełnego ciemno-złocistego koloru.

Karmel będzie przydatny do wielu potraw, również tych kuchni azjatyckiej.

Aby móc komentować, musisz być zalogowany!
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE