Jak zrobić lukier?
24 grudnia 2013, 22:02,

Jak zrobić lukier? Nic prostszego! Do przygotowania lukru potrzebujemy cukru pudru (sypkiego), soku z cytryny (3-4 łyżki) oraz tyle samo ciepłej wody.

Na początku musimy zmieszać sok z cytryny z ciepłą wodą. Ważną rzeczą w przypadku znalezienia miąższu z cytryny w początkowym etapie jest jego przecedzenie przez sitko przed połączeniem z wodą.

Następnie do soku z wodą dodajemy stopniowo cukier puder (pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką!) Na tak przygotowany płyn powinno wystarczyć ok. 200-300g cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję przypominającą śmietanę. Jeżeli tak nie jest, należy dosypać więcej cukru pudru.

I gotowe! Przygotowanie lukru zajmie nam zaledwie kilka minut. Tak przygotowany lukier najlepiej jest wykorzystać od razu, celem uniknięcia jego zastygnięcia.

Jak zrobić kolorowy lukier? Potrzebne będą barwniki spożywcze. Wtedy nasz lukier będzie mógł nabrać np. koloru czerwonego, niebieskiego, żółtego i wielu innych!

Aby móc komentować, musisz być zalogowany!
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE