Jak dobrze przechowywać cebulę?
10 grudnia 2013, 20:23,

Z pewnością nie raz zauważyliście, że w górnej części czosnku zaczęły wyrastać małe zielone kiełki, a cebule zaczęły pleśnieć. Pojawienie się kiełków na czosnku nie stanowi problemu, gdy ma być on zasadzony. Problem pojawia się wtedy, gdy planujesz go spożyć.

Poniżej znajdziesz bardzo prosty i tani sposób, dzięki któremu cebula i czosnek pozostaną świeże przez długi okres czasu:

Czego będziesz potrzebował?

• Twarde i zdrowe cebule i czosnek,

• Brązowe papierowe torebki śniadaniowe,

• Dziurkacz,

• Spinacze do zamknięcia torebek.

Sposób przygotowania:

1. Używając dziurkacza wykonaj otwory w torebkach. Można je wykonać w dowolny sposób, nawet w losowo wybranych miejscach, ale należy pamiętać, aby były one wykonane w górnej części torebek. Jednym ze sposobów jest złożenie torebki na kilka razy, a następnie wykonanie otworów w rzędzie w odległości ok. 2,5cm od siebie. Innym sposobem jest złożenie torebki wzdłuż na pół i przedziurkowanie wzdłuż jednej krawędzi. Następnie torebkę należy odwrócić i wykonać otwory wzdłuż drugiej krawędzi, pozostawiając ok. 2,5cm pomiędzy otworami. Oczywiście nie musi to być wykonane perfekcyjnie. Po prostu przedziurkuj torebkę, tak aby zapewnić odpowiednią wentylację. Torebka powinna zawierać wiele otworów w jej górnej części.

2. Uzupełnij torebkę produktami do połowy (tuż poniżej połowy lub przed pierwszymi otworami), a następnie zagnij ją u góry i zabezpiecz przed otwarciem przy pomocy spinaczy.

Przechowuję swoje torebki w tej samej szufladzie w kuchni, jak wcześniej. Ważne jest, aby w jednej szufladzie nie było ich zbyt wiele. Powietrze musi krążyć wokół torebek – po to właśnie wykonujemy te otwory, aby zapewnić odpowiednią wentylację. Używam także tych samych plastikowych pojemników, jak wcześniej. Pozwalają one na utrzymanie torebek w pozycji pionowej oraz w odpowiednim porządku. Dzięki temu zapewniamy odpowiednią ilość miejsca dla prawidłowej cyrkulacji powietrza pomiędzy torebkami. Pojemniki mogą być również umieszczone w spiżarni lub na półkach w szafkach.

W większości przypadków metoda dziurkowania torebek papierowych powinna wydłużyć żywotność cebuli i czosnku. Nie mniej jednak okres trwałości tych produktów może się zmieniać w zależności od temperatury, wilgotności i warunków oświetlenia miejsc w których są przechowywane.

Dodatkowe wskazówki :

Temperatura: Torebki najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym (ale nie zimnym), suchym miejscu. Ja z powodzeniem przechowywałem je w mojej szufladzie kuchennej przez okres do 3 miesięcy. Dobrym miejscem jest także chłodna i ciemna piwnica. Cebula nie powinna być przechowywana przez dłuższy okres czasu w lodówce, ponieważ niska temperatura powoduje zmiękczenie łupin, a co więcej produkty znajdujące się w pobliżu mogą mieć posmak cebuli.

Nigdy nie należy przechowywać cebuli w plastikowych torebkach. Powodują one przyśpieszenie procesu kiełkowania i psucia z powodu braku przepływu powietrza.

Ziemniaki i cebula nie powinny być przechowywane razem. Wydzielają one gazy, które przyspieszają wzajemne psucie się tych produktów.

Z pewnością nie raz zauważyłeś, że w górnej części czosnku zaczęły wyrastać małe zielone kiełki, a cebule zaczęły pleśnieć. Pojawienie się kiełków na czosnku nie stanowi problemu, gdy ma być on zasadzony. Problem pojawia się wtedy, gdy planujesz go spożyć.

Poniżej znajdziesz bardzo prosty i tani sposób, dzięki któremu cebula i czosnek pozostaną świeże przez długi okres czasu:

Czego będziesz potrzebował?

• Twarde i zdrowe cebule i czosnek.

• Brązowe papierowe torebki śniadaniowe.

• Dziurkacz.

• Spinacze do zamknięcia torebek.

Sposób przygotowania:

1. Używając dziurkacza wykonaj otwory w torebkach. Można je wykonać w dowolny sposób, nawet w losowo wybranych miejscach, ale należy pamiętać, aby były one wykonane w górnej części torebek. Jednym ze sposobów jest złożenie torebki na kilka razy, a następnie wykonanie otworów w rzędzie w odległości ok. 2,5cm od siebie. Innym sposobem jest złożenie torebki wzdłuż na pół i przedziurkowanie wzdłuż jednej krawędzi. Następnie torebkę należy odwrócić i wykonać otwory wzdłuż drugiej krawędzi, pozostawiając ok. 2,5cm pomiędzy otworami. Oczywiście nie musi to być wykonane perfekcyjnie. Po prostu przedziurkuj torebkę, tak aby zapewnić odpowiednią wentylację. Torebka powinna zawierać wiele otworów w jej górnej części.

2. Uzupełnij torebkę produktami do połowy (tuż poniżej połowy lub przed pierwszymi otworami), a następnie zagnij ją u góry i zabezpiecz przed otwarciem przy pomocy spinaczy.

Przechowuję swoje torebki w tej samej szufladzie w kuchni, jak wcześniej. Ważne jest, aby w jednej szufladzie nie było ich zbyt wiele. Powietrze musi krążyć wokół torebek – po to właśnie wykonujemy te otwory, aby zapewnić odpowiednią wentylację. Używam także tych samych plastikowych pojemników, jak wcześniej. Pozwalają one na utrzymanie torebek w pozycji pionowej oraz w odpowiednim porządku. Dzięki temu zapewniamy odpowiednią ilość miejsca dla prawidłowej cyrkulacji powietrza pomiędzy torebkami. Pojemniki mogą być również umieszczone w spiżarni lub na półkach w szafkach.

W większości przypadków metoda dziurkowania torebek papierowych powinna wydłużyć żywotność cebuli i czosnku. Nie mniej jednak okres trwałości tych produktów może się zmieniać w zależności od temperatury, wilgotności i warunków oświetlenia miejsc w których są przechowywane.

Dodatkowe wskazówki :

Temperatura: Torebki najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym (ale nie zimnym), suchym miejscu. Ja z powodzeniem przechowywałem je w mojej szufladzie kuchennej przez okres do 3 miesięcy. Dobrym miejscem jest także chłodna i ciemna piwnica. Cebula nie powinna być przechowywana przez dłuższy okres czasu w lodówce, ponieważ niska temperatura powoduje zmiękczenie łupin, a co więcej produkty znajdujące się w pobliżu mogą mieć posmak cebuli.

Nigdy nie należy przechowywać cebuli w plastikowych torebkach. Powodują one przyśpieszenie procesu kiełkowania i psucia z powodu braku przepływu powietrza.

Ziemniaki i cebula nie powinny być przechowywane razem. Wydzielają one gazy, które przyspieszają wzajemne psucie się tych produktów.

Aby móc komentować, musisz być zalogowany!
1  2    >
0
http://20mg-levitraforsale.com/ - 20mg-levitraforsale.com.ankor usbuy-ventolin.com.ankor http://generic-levitracheapest-price.com/
27 września 2017, 11:45
0
http://20mg-levitraforsale.com/ - 20mg-levitraforsale.com.ankor usbuy-ventolin.com.ankor http://generic-levitracheapest-price.com/
27 września 2017, 11:32
0
http://20mg-levitraforsale.com/ - 20mg-levitraforsale.com.ankor usbuy-ventolin.com.ankor http://generic-levitracheapest-price.com/
27 września 2017, 11:27
0
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ventolinsalbutamol-buy.org.ankor http://ventolinsalbutamolbuy.org/
5 lutego 2017, 01:08
0
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ventolinsalbutamol-buy.org.ankor http://ventolinsalbutamolbuy.org/
4 lutego 2017, 01:15
0
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ventolinsalbutamol-buy.org.ankor http://ventolinsalbutamolbuy.org/
3 lutego 2017, 03:19
0
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ventolinsalbutamol-buy.org.ankor http://ventolinsalbutamolbuy.org/
3 lutego 2017, 02:59
0
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ventolinsalbutamol-buy.org.ankor http://ventolinsalbutamolbuy.org/
2 lutego 2017, 08:49
0
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ventolinsalbutamol-buy.org.ankor http://ventolinsalbutamolbuy.org/
2 lutego 2017, 00:57
0
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ventolinsalbutamol-buy.org.ankor http://ventolinsalbutamolbuy.org/
2 lutego 2017, 00:48
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE